Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Stranica 1 / 4. 1, 2, 3, 4  Next

Go down

Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by amos on uto sij 11, 2011 5:09 pm

Uvek aktuelna tema , ovde možemo razgovarati o tome koliko osoba sadrži biblijski Bog .
avatar
amos
Global Moderator
Global Moderator

Broj postova : 170
Join date : 11.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Božanstvo vitalno pitanje Pisma

Postaj by Aladin on pon sij 17, 2011 6:27 am

Tema o kojoj sam puno pisao, je tema Božanstva i jednog Boga u Bibliji, i pogotovu termini kao što su Otac, Sin i Sveti Duh; uvek je nekako ostala nedorečena, pa sam rešio napisati jedan tekst, koji će izložite sve značajne stvari vezane za tu temu, i konačno da iznesem sve ono što verujem da Pismo istinski uči na ovu veoma značajnu i vitalnu temu Božanstva!
NARAVNO, AKO SE NE SLAŽETE SA ONIM ŠTO ĆETE PROČITATI, TO JE SASVIM U REDU, I JA NISAM FANATIK KOJI MISLI DA SVI NA SVETU MORAJU VEROVATI ISTO ŠTO I JA. VI STE OSOBE SA SLOBODNOM VOLJOM I SAVEŠĆU I JA TO POŠTUJEM I PRIHVATAM KAO SLOBODU OD BOGA DANU SVAKOM POJEDINCU. TAKO DA OVOJ TEKST PIŠEM ISKLJUČIVO RADI PROUČAVANJA BIBLIJE A NE RADI BESKONAČNOG RASPRAVLJANJA ILI NEPRIJATELJSTVA PREMA MA KOM BRATU ILI SESTRI KOJI E VERUJU NA NAČIN KAKO JE MENI TO OTKRIVENO. ISKRENO SE NADAM DA ĆETE NA TAJ NAČIN PRISTUPITI ČITANJU OVOG TEKSTA. SVAKI DRUGI PRISTUP JE USTVARI SUŠTINSKO NE RAZUMEVANJE MOJIH MOTIVA I NAMERA.

Dobro, počinjem sa ovom temom jednim citatom Pisma koji jako puno govori o Božanstvu i o tome šta su apostoli i proroci istinski verovali.
Timotej 1:17 A caru vječnosti neprolaznom, nevidljivom, jedinom Bogu časti i slva u sve vjekove; amin.
Počeću od gore navedenih opisanih atributa (osobina-svojstva) Božijih i krećemo na jedan put od VEČNOSTI DO VEČNSOTI!
Idemo da razlažemo atribut po atribut Boga da bi došli do celovite slike u Božanstvu koje je otkriveno u ovom vremenu u većm Svetlu nego ikada ranije od apostolskih dana (to je ono što ja verujem po tom pitanju).
1. JEDINOM BOGU-BOG JE JEDAN.
Biblija je po pitanju koliko ima Bogova VEOMA JASNA i PRECIZNA. U Bibliji, POSTOJI SAMO JEDAN BOG i NEMA DRUGOG BOGA OSIM NJEGA! Čujo šta kaže Biblija u IZVORNIKU-originalu: V. Mojsijeva 6:4 Čuj, Izrailju: Gospod (יְהוָה-Yahweh) je Bog (אֱלֹהֵינוּ-Elohim) naš JEDINI Gospod(יְהוָה-Yahweh). Dakle, Pismo kaže: “Čuj Izraele, Jehova je Elohim naš naš jedini Jehova)”. Hmmm, ovde zaista ne može da se vidi NIŠTA DRUGO DO JEDNOG BOGA.
Evo navešću vam još nekoliko da vidite da celo Pismo podržava tu stvar od korice do korice.
Jakov 2:19 Ti vjeruješ da je JEDAN Bog; dobro činiš; i đavoli vjeruju, i drkću.
1Timoteju 2:5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,
Eph 4:5 JEDAN Gospod (יְהוָה-Yahweh), jedna vjera, jedno krštenje,
Eph 4:6 Jedan Bog (אֱלֹהֵינוּ-Elohim) i otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama.
Videli smo u V. Mojsijevoj (יְהוָה-Yahweh) i (אֱלֹהֵינוּ-Elohim) ustvari JEDAN BOG u koga verujemo i mi u Novom Zavetu kao i oni u Starom!
Galaćanima 3:20 Ali posrednik nije jednoga; a Bog je JEDAN.
1Korinćanima 12:6 I različne su sile, ali je JEDAN Bog koji čini sve u svemu.
Rimljanima 3:30 Jer je JEDAN Bog koji će opravdati obrezanje iz vjere i neobrezanje vjerom.
Isusove Reči: Marko 12:29 A Isus odgovori mu: prva je zapovijest od sviju: čuj Izrailju, Gospod
(יְהוָה-Yahweh) je Bog (אֱלֹהֵינוּ-Elohim) naš Gospod (יְהוָה-Yahweh) jedini;
A odgovor Izraelca koji je verova u Boga bila je: Marko 12:32 I reče mu književnik: dobro, učitelju! pravo si kazao da je JEDAN Bog, i NEMA drugoga osim njega...
A na to mu je Isus odgovorio: Mar 12:34 A Isus vidjevši kako pametno odgovori reče mu: nijesi daleko od carstva Božijega. Hmmmmm??? Već sada se počinje nazirati šta je prava vera u Bibliji i ko je Bog u Bibliji i koliko ih ima!!!
2. NEVIDLJIVOM BOGU (Jovan 4:24 kaže: BOG (theos) JE DUH (pneumati)) BOG JE DUH! TAJ DUH JE NEVIDLJIV ZA LJUDSKE OČI I SVIH 5 ČULA KOJIMA RASPOLAŽEMO U OVOM TELU.
3.CARU VEČNOM I NEPROLAZNOM. DAKLE, BOG JE VEČAN I NEPROLAZAN!
Eee, sada na osnovu Timoteja 1:17 I gore opisanih Božijih atributa u tri tačke: BOG JE JEDAN, BOG JE NEVIDLJIVI DUH, I BOG JE VEČAN I NEPROLAZAN, krećemo na put od večnosti do večnosti.

Dakle, idemo u vreme (ako se to tako može nazvati) odnosno u večnost PRE POČETKA, kada je tamo bilo jedno VELIKO I NEHVATLJIVO BIĆE za ljudski i anđeoski razum, i to je BIĆE bilo VEČNI i NEPROLAZNI, NEPROPADLJIVI DUH, JEDAN DUH, nazvan u izvorniku Pisma (יְהוָה-Yahweh אֱלֹהֵינוּ-Elohim). Pre Njega nije ništa postojalo, i NIKO nije postojao, nisu postojale zvezde, nisu postojale planete, nije postojala zemlja, nije postojao NITI JEDAN OBLIK ŽIVOTA, nije postojao vazduh, nije postojalo čak ni SAMO VREME, nisu postojale Božije dimenzije, već tamo u nekoj nezamislivoj večnosti postojao je JEDAN VEČNI DUH koga u Bibliji zovu (יְהוָה-Yahweh אֱלֹהֵינוּ-Elohim) i ON JE BIO DUH (Jovan 4:24). Taj DUH je VEČNOSTI BIO SASVIM SAM, i kao takav SVE ŠTO BUDE IZAŠLO IZ NJEGA, na neki način to će Ga načiniti AUTOROM tvorevine ili čak OCEM određenog oblika života koji će On izraziti, tako da PRVA TITULA KOJA SE MOŽE PRIMENITI NA BOGA JESTE DA JE ON OTAC, pošto sve što bude nastalo izaći će iz Njega, tako da je On na neki način Otac čitave tvorevine! Znači tamo u večnosti imamo JEDAN VEČNI NEVIDLJIVI DUH, KOJI POSTOJI SAM SA SVOJIM ATRIBUTIMA, i JOŠ NIŠTA SEM NJEGA NE POSTOJI.
I onda nam veliki apostol otkriva SAM POČETAK, i šta se pojavilo u POČETKU, to je trnutak kada je počelo nešto što je prekinulo večnost na neki način i započelo vreme na neki način, koji nije bas ni danas jasan ljudskoj vrsti pošto se mi baziramo na računici zemaljskog ciklusa vremena, a ko zna kako je to u svemiru uistinu. Ali Bog se bavi sa nama na nivou na koji nas je postavi.
Tako da POČETAK POČINJE OVAKO:
Joh 1:1 U početku bješe Riječ (Logos), i Riječ (Logos) bješe u Boga, i Bog bješe Riječ (Logos).
OVAKO JE SVE ZAPOČELO! Šta se ustvari desilo tamo??? BOG (יְהוָה-Yahweh אֱלֹהֵינוּ-Elohim) se od VEČNOG DUHA POKRENUO U SVOJU PRVU MANIFESTACIJU ili OBJAVU koja će biti vidljiva Njegovoj prvoj tvorevini, a PRVA TVOREVINA BILA JE NEBO, a NE ZEMLJA! Dakle, od toga da bude VEČNI NEVIDLJIVI DUH, Yahweh se pokrenuo u jedan izražaj koji se u Bibliji naziva LOGOS ili REČ BOŽIJA! Ako ovo budemo razumeli, biće nam MNOGO, MNOGO TOGA JASNO U BIBLIJI! Dakle, Yahweh, OTAC, se pokrenuo u novu objavu ili novi izražaj LOGOS, a LOGOS ZNAČI: “Nešto Rečeno, izražene misli (duh) u obliku reči, a te reči sadrže celokupnu misao onoga ko ih je izrazio. Logos je još i Hrist, ili Božanski izražaj ili objava!”
Dakle, da prokomentarišem: SVE ŠTO JE BIO TAJ VEČNI, NEVIDLJIVI, NEPROPADLJIVI I NEPROLAZNI BOG, JE BILO IZRAŽENO U NOVOM OBLIKU, U NOVOJ OBJAVI KOJA SE ZOVE U BIBLIJI LOGOS-REČ BOŽIJA. Dakle, zato što je taj DUH bio OTAC, TO ŠTO JE IZAŠLO IZ NJEGA JE NAZVANO SIN. No ovaj SIN-LOGOS, je ustvari samo IZRAŽAJ OCA u novom obliku, ali zato što je to izašlo iz večnosti, iz tog VEČNOG i NEVIDLJOVOG DUHA, TAJ LOGOS-SIN ĆE NARAVNO BITI SAM BOG (postoji samo jedan Bog u Bibliji), jer ovaj LOGOS-SIN sadrži u sebi KOMPLETNU I CELU OČEVU MISAO, odnosno SVU PUNINU OČEVOG DUHA, tako da je to OTAC U OBLIKU REČI, ali zato što je to izašlo iz večnog DUHA, iz večnog UMA, TO SE U BIBLIJI ZOVE SIN-LOGOS-REČ BOŽIJA!
I mi kao ljudska bića, stvoreni smo na Božiju sliku, tako da i mi imamo duh i um kao i Bog. I tako naše reči koje govorimo su NIŠTA DRUGO NEGO NAŠ SOSTEVNI IZRAŽAJ NAŠEG NEVIDLJIVOG DUHA i NAŠEG BIĆA U OBLIKU REČI. I kada mi kao ljudska bića, počinjemo govoriti, mi ustvari otkrivamo nevidljivog duha koji je u nama, i rečima otkrivamo sebe drugim ljudima. Ali naše reči NISU NEŠTO DRUGO, NEKA DRUGA OSOBA, već MI SAMI samo izraženi U OBLIKU NAŠIH VLASTITIH REČI, i zato Pismo kaže: Mat 12:37 Jer ćeš se svojijem riječima opravdati, i svojijem ćeš se riječima osuditi. Zašto? Pa reči koje govorimo izražavaju ono što smo mi, to je naš izražaj, naša objava, one predstavljaju naše biće. Naše reči, to je ono što smo ustvari mi sami!!!
E, tako je to bilo i u početku sa Bogom. Ali to je kod Boga bilo još veličanstvenije i neuporedivo moćnije u mnogo većoj meri i manifestacij, jer mi smo SAMO PALA LJUDSKA BIĆA, i izgubili smo Božiju slavu, i to što je Bog učinio u početku, naš um jedva u ovakvom stanju može i dokučiti!
O tome kako je LOGOS izašao iz Boga i kako se igrao pred Očevim vratima, možete detaljno pročitati u Solomonovim Pričama 8:12-36. “LOGOS” je ovde nazvan “MUDROST”! Ustvari to je ponovo REČ koja otkriva nečiju mudrost!!!
Eee, sada jedna mala zanimljivost, koja će vas možda iznenaditi. Mnogi koji danas veruju i izučavaju Bibliju smatraju da je OTAC STVORITELJ; no Pismo TO NE KAŽE DIREKTNO TAKO. Ustvari Pismo kaže da je SIN SVE STVORIO A NE OTAC??? Pošto je SIN=LOGOS, onda to sve dobija još veći značaj. Evo šta Pismo kaže ko je SVE STVORIO:
Jovan 1:1 U početku beše Reč Božija, i ta Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. 2 Ova beše u početku u Boga. 3 SVE je kroz NJU POSTALO, i NIŠTA, što je postalo, NIJE postalo bez NJE.
1Korinćanima 8:6 Ali mi imamo samo jednoga Boga oca (VEČNI NEVIDLJIVI DUH), od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista (LOGOS-OČEVA REČ), kroz kojega je sve, i mi kroza nj. Vidite šta Pismo ovde kaže: MI SMO U OCU KROZ NJEGOVU REČ-LOGOS. Videli smo malo ranije da je ustvari LOGOS IZRAŽAJ SAMOG OCA I NJEGOVOG DUHA U OBLIKU LOGOSA-REČI! Sledeći stih više nego jasno potvrđuje sve gore navedene tvrdnje:
Efežanima 3:9 I da otkrijem svima što je služba tajne od postanja svijeta sakrivene u Bogu, koji je STVORIO SVE kroz Isusa Hrista!!! Ko je HRIST? Hrist je OČEVA REČ-LOGOS! Dakle, Bog je sve stvorio kroz SVOJU REČ; a više je očito da NE MOŽETE RAZDVOJITI NEKU OSOBU OD NJEGOVE VLASTITE REČI! Ako bi to bilo moguće, onda Bog nama ne bi sudio prema našim rečima koje sada govorimo? No pošto su naše reči izražaj naše osobenosti, tako je to i sa Bogom, jer je čovek stvoren na Božiju sliku.
DAKLE, PISMO JASNO KAŽE DA JE SIN SVE STVORIO; ODNOSNO LOGOS JE SVE STVORIO; ODNOSNO BOG JE SVE STORIO KROZ SVOJU REČ-LOGOS. I naravno BOG I NJEGOVA REČ SU JEDNO, jer Reč samo izražava osobenost neke osobe, osoba otkriva sebe kroz svoje reči!
DAKLE, ovo je sada veoma važno da shvatimo!!! Kada je VEČNI DUH prešao u oblik LOGOSA, To ne znači da sada imamo Oca na jednom prestolu a Sina-Logos, na drugom! Već, Bog je od VEČNOG DUHA, prešao u objavu LOGOSA, tako da kada god je neki prorok ili sam Jovan apostol, kada god bi videli Boga na prestolu, oni su uvek videli SAMO JEDNU OSOBU, a NE dve osobe na dva prestola. Kada se govori o pojmu s desne strane Bogu, to je simbolička forma koja izražava poziciju autoriteta i sile; a to sam detaljno objasnio u tekstu koji je na FB takođe, na sledećem linku: http://www.facebook.com/note.php?note_id=481782618651
Dakle, šta znači da je VEČNI DUH PREŠAO U OBJAVU LOGOSA-SINA! To znači da je Bog prešao u jedan telesni i vidljivi oblik, u jedno duhovno telo, koje su sretali i viđali proroci kroz Bibliju, i to DUHOVNO TELO koje je otkrivalo Boga, u Bibliji se još naziva i ANĐEO GOSPODNJI, ANĐEO ZAVETNI, ANĐEO Yahweh-in. TO JE USTVARIO BIO LOGOS-HRIST-SIN BOŽIJI, koji je otkrivao Boga ljudima. Tu objavu je sreo Mojsije: Exo 3:2 I javi mu se Anđeo Gospodnji (Anđeo=Glasnik Yahweh-in) u plamenu ognjenom iz kupine. I pogleda, a to kupina ognjem gori a ne sagorijeva.
Šta je taj Anđeo rekao Mojsiju? Izlazak 3:6 Još reče: ja sam Bog (אֱלֹהֵינוּ-Elohim) oca tvojega, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev.
Dakle, ANĐEO GOSPODNJI JE KO? אֱלֹהֵינוּ-Elohim!!! Koje אֱלֹהֵינוּ-Elohim koga je Mojsije sreo? To je LOGOS!!! Šta je ANĐEO rekao Mojsiju kako se zove? Poslušate odgovor u Izlazak 3:14: JA OPET REČE אֱלֹהֵינוּ-Elohim Mojsiju: “JA ĆU POSTATI (אֶהְיֶה aeie) ONO (אשר ashr) ŠTO JA POSTAJEM (וַיֹּאמֶר u·iamr)”. To piše u originalu, a mnogi prevodi kažu ovaku: JA SAM ONAJ KOJI JESAM. Ja ću se držati jednog od NAJBOLJIH priznatih prevoda u poslednjih nekoliko vekova, prevod na Engleski King James i naravno citirati i IZVORNIK paralelno, da bi bili sigurni da pratimo najbolje što imamo od Boga na raspolaganju. Dakle, King James verzija kaže: Exo 3:14 And God said unto Moses, I AM THAT I AM: and he said, Thus shalt thou say unto the children of Israel, I AM hath sent me unto you.
Dakle, samo da prevedem važne delove toga što je Anđeo Gospodnji rekao Mojsiju: JA SAM ONAJ KOJI JESAM, idi reci sinovima Izraelovim JA JESAM (אֶהְיֶה aeie JA ĆU POSTATI) me šalje k vama!!!
Ako se osvrnemo samo na reči Isusa Hrista videćemo da je ON rekao:
Jovan 8:24 I said therefore unto you, that ye shall die in your sins: for if ye believe not that I am he, ye shall die in your sins.
Prevešću ukratko: Kao što sam vam rekao, da ćete umreti u svojim gresima, ako ne budete verovali da JA JESAM On.
Jovan 13:19 Now I tell you before it come, that, when it is come to pass, ye may believe that I am he.
Dakle, kažem vam pre nego što to dođe, da kada se ispuni, da možete verovati da JA JESAM, On.
Dakle, šta je Isus Hrist rekao KO JE ON??? Isus je rekao BUKVALNO: JA SAM אֱלֹהֵינוּ-Elohim יְהוָה-Yahweh! Da pojednostavim, Isus je rekao: “JA SAM Yahweh Elohim!!!”
Ako ovo nije Biblija, onda ja ne znam koju Knjigu čitamo uopšte???????????????????????
Dakle, vraćamo se nazad, videli smo da je LOGOS nazavan Anđeo Gospodnji, i da se javljao mnogima. Sada smo videli da se javio Mojsiju, a evo da ću vam još citata da vidite gde se još Bog pojavljivao ljudima kao Anđeo Gospodnji. Postanak 16:7; Postanak 22:11; Brojevi 22:22; Sudije 2:1; Sudije 612; Sudije 13:3; 1Kraljevima 19:7; Zaharija 12:8...itd...ima bezbroj citata koje bih mogao navesti kako se LOGOS otkriva u Pismu kao ANĐEO GOSPODNJI.
I onda KONAČNO, Anđeo Gospodnji, koji se još u Bibliji naziva i ANĐEO ZAVETNI, prorokovano je da će doći u Svoj Hram, i ON JE ZAISTA i DOŠAO U LJUDSKOM TELU!!!
Mal 3:1 Evo, JA (BOG) ću poslati anđela svojega (Jovana Krstitelja), koji će pripraviti put preda mnom, i iznenada će doći u crkvu svoju Gospod (Yahweh Elohim), kojega vi tražite, i Anđeo Zavjetni (LOGOS), kojega vi želite, evo doći će, veli Gospod (Yahweh Elohim) nad vojskama.
PA KO JE DOŠAO??? LOGOS (Yahweh Elohim) JE DOŠAO U TELU I ISPUNIO OVAJ CITAT. KO JE BIO LOGOS? ANĐEO ZAVETNI-ANĐEO GOSPODNJI; i On je uistinu došao u Svoj Hram!!! Amen!
Takođe, Yahweh Elohim je nazvan i Svetim Duhom! Odnosno LOGOS-HRIST je nazvan i Svetim Duhom!
Isa 63:11 Ali se opomenu starijeh vremena, Mojsija, naroda svojega: gdje je onaj koji ih izvede iz mora s pastirem stada svojega? gdje je onaj što metnu usred njih Sveti Duh svoj?
KO JE BIO MEĐU NJIMA??? Izlazak 23:20 Evo, ja šaljem anđela svojega pred tobom da te čuva na putu, i da te odvede na mjesto koje sam ti pripravio.
Ko je vodio Izrael u obećanu zemlju? Ko ih je čuvao na putu?Ko im je pripremio tu zemlju? Ko je bio među njima i išao pred njima? Odgovor je ANĐEO GOSPODNJI, a ipak pismo kaže da je to bio SVETI DUH! Dakle, u Pismo svi pojmovi kao što su Anđeo Gospodnji, Anđeo Zavetni, Sveti Duh, Logos, Hrist. Apostol Pavle kaže da je u pustinji sa Izraelom BIO HRIST. (1Co 10:4 I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stijene koja iđaše za njima: a stijena bješe Hristos. ) SVE SU TO IZRAZI KOJI SE KORISTE NA OBJAVU JEDNOG JEDINOG VEČNOG DUHA, KOJI JE SEBE U POČETKU UOBLIČIO KAO LOGOS, I TO SE ZVALO SVIM TIM TITULAMA, ali SVE TE TITULE SE SAMO GOVORILE O JEDNOJ BOŽANSKOJ OSOBI- Yahweh Elohim! To su sve titule koje je u Bibliji nosio Yahweh Elohim, JEDNA JEDINA BOŽANSKA OSOBA-VEČNI DUH U OBLIKU LOGOSA-REČI-SINA!!!
Dakle, koje je Ime LOGOSA? יְהוָה-Yahweh! KO JE Yahweh? אֱלֹהֵינוּ-Elohim-BOG, Abrahama, Isaka i Jakova!
Eee, sada, dolazimo do razmatranja TITULA, “Otac, Sin, i Sveti Duh” u kontekstu Novog Zaveta i spasitelja Isusa Hrista, da bi videli ko je tu ko, i ko je šta, i ko je kome ko?
Poćeću sa izveštajem Pisma o začeću Device marije i o početku dolaska Mesije na zemlju!

Luk 1:35 I odgovarajući anđeo reče joj: duh sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij.
Mat 1:18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nijesu bili sastali, nađe se da je ona trudna od Duha svetoga.

Oba Evanđelista (izveštajem o začeću kroz Devicu pišu samo Matej i Luka), daju identičan izveštaj! MARIJA JE ZAČELA OD DUHA SVETOGA??? Dakle, postavlja se jedno ozbiljno pitanje, u slučaju da verujete u SVETO TROJSTVO ili TRI OSOBE U JEDNOM BOGU. Ako je Otac zasebna osoba, i Sin zasebna osoba, i Sveti Duh zasebna osoba; onda KO JE OTAC ISUSA HRISTA????????????
Pošto je Biblija VIŠE NEGO JASNA po tom pitanju, MOŽEMO SA VELIKOM SLOBODOM REĆI, DA JE OTAC ISUSA IZ NAZARETA SVETI DUH! Dobro, ipak Isus kaže da je BOG NJEGOV OTAC! Dakle, videli smo još u početku našeg teksta DA JE BOG DUH, a sada ćemo videti da je i SVETA OSOBA! Leviski Zakonik 11:44 Jer ja sam Gospod Bog vaš; zato se osvećujte i budite sveti, jer sam ja svet; i nemojte se skvrniti ničim što puže po zemlji.
Dakle, Yahweh Elohim je DUH, i ON JE SVET. Šta to znači? Ko je ustvari u Bibliji Yahweh Elohim? Sveti Duh! Ko je Otac Isusa iz Nazareta? Sveti Duh! Dakle, JEDINI ZAKLJUČAK KOJI MOŽEMO IZVUĆI A DA NE NAPUSTIMO BIBLIJKE TEKSTOVE JE SLEDEĆI! Da su titule OTAC i SVETI DUH, u stvari titule koju nosi Yahweh Elohim u Bibliji, i da se titula OTAC i titula SVETI DUH, odnosi na ISTU i JEDNU JEDINU BOŽANSKU OSOBU Yahweh Elohim!
No takođe smo videli i još jdnu važnu stvar; a to je da je taj VEČNI DUH, koji je u večnosti bio SAM SA SVOJIM ATRIBUTIMA KOJI SU BILI U NJEMU, sve započeo Svojom OBJAVOM LOGOS, i da se ustvari LOGOS u Bibliji naziva Yahweh Elohim, a LOGOS je Sin Božiji, PRAVA OBJAVA VEČNOG OCA, KOJI JE SEBE IZRATIO U POČETKU KROZ SVOJU REČ-LOGOS. Šta je Logos? Bog u obliku Reči, vidljava forma Boga koju će najpre moći videti anđeli a kasnije u zemljskoj tvorevini i ljudi (mnogi su ga videli, čak mnogi koji nisu bili ni proroci!!!)
Eee, sada dolazimo do stiha o koji se spotiču mnogi Hrišćani danas, o reči Gospoda Isusa Hrista!
Matej 28:19 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u IME (jednina) oca (titula) i sina (sina) i svetoga Duha (titula)!
Ono što evidetno NIKO ne može poreći sa Biblijom je da se SVE TRI Božanske titule nalaze POD JEDNIM IMENOM, jer je Isus rekao da KRSTIMO U IME (ne u imena). Dakle, i OTAC i SIN i SVETI DUH NOSE ISTO IME! Dobro videli smo koje je to bilo IME Božijih titula, i da ponovo to samo kažem ukratko; TO IME JE BILO Yahweh, a to je Elohim-BOG!
Da vidimo šta je Pismo reklo KAKO ĆE SE ZVATI DETE? Ako uhvatimo ovo otkrivenje, tajna Božanstva će se odmotati pred našim začuđenim očima. Pismo kaže:
Mat 1:21 Pa će roditi sina, i nadjeni mu ime ISUS; jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njihovijeh.
Mat 1:23 Eto, djevojka (devica) će zatrudnjeti, i rodiće SINA, i nadjenuće mu ime EMANUEL, koje će reći: s nama Bog (Elohim).
Šta Biblija kže KO ĆE TO BITI SA NAMA kroz rođenje tog deteta? ELOHIM! KAKO SE U BIBLIJI ZOVE ELOHIM? Yahweh=Elohim! Ko je sa nama onda u rođenju tog deteta? Neka Pismo govori:
Isa 9:6 Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade, kojemu je vlast na ramenu, i ime će mu biti: divni, savjetnik, Bog silni, otac vječni, knez mirni.
Hmmm, dete će NOSITI ISTO IME KAO I OTAC VEČNI! Dakle, videli smo da je dete dobilo IME ISUS! No, da li je to neko novo Božije Ime, ili je to možda samo dodatno otkrivenje tog Imena i onoga što to Ime u sebi nosi???
Da vidimo značenje Imena Isus. ISUS (“Grčki Ihsou” “Hebrejiski יְהֹושֻׁעַ Ieusho ili Yehoshua”). Dakle, Ime “Yehoshua” znači “Yahweh je Spasitelj”!!! Dakle, u Imenu Isus, mi nemamo otkrivenje neke druge ili nove Božanske osobe, već Elohim-Bog koji se otkrio kao Yahweh, a to znači “JA ĆU POSTATI ONO ŠTO ĆU BITI”, upravo je POSTAO SPASITELJ LJUDIMA i POKAZAO SVOJE SPASENJE, koje Mu je sve vreme bilo u velikom umu, a sve to je pokazaivao samo u TIPOVIMA I SENKAMA STAROG ZAVETA, ali sada rođenjem tog ETETA, Yahweh Elohim će POKAZATI SEBE KAO ISTINSKOG SPASITELJA SVIH LJUDI, NE SAMO IZRAELA, VEĆ ČITAVOG ČOVEČANSTVA. I Zato, kada se rodio Yehoshua (Yahweh Spasitelj) tri mudraca sa istoka su doša, i oni su bili predstavnici ČITAVOG ČOVEČANSTVA, predstavnici TRI NOJEVA SINA, Sima, Hama, i Jafeta; i svojim darovima pokazali su da imaju pravo otkrivenje toga, KO SE RODIO NA ZEMLJI!
I ovom stihom samo želim da vam pokažem ko je ISTINSKI SPASITELJ i JEDINI SPASITELJ!
Isa 43:11 Ja sam, ja sam Gospod (Yahweh), i osim mene (jednina) NEMA spasitelja.
I pošto sada znamo da je Yahweh= Yehoshua, onda možemo sa slobodom reći sledeće:
Yahweh (Jehova) Starog Zaveta je Yehoshua (Isus) Novog Zaveta!
Dakle, sada pošto znamo koje je to Ime, onda znamo i razumemo Isusove Reči u šta se mi ustvari trebamo krstiti!
Mateju 28: Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u IME (jednina) oca (titula) i sina (sina) i svetoga Duha (titula). TO IME u koje se mi trebamo krstiti je GOSPOD ISUS HRIST!
Zašto se moramo krstiti U IME GOSPODA ISUSA HRISTA, a NE u TRI TITULE Njegovog Imena?
Pa zato što je zapovest bila da se KRSTIMO U IME BOŽIJE, a tim titulama Isus je samo želeo objasniti ljudima koji je to Bog koji nosi to Ime.
Tako da na dan Pentekost; kada je Crkva bila rođena, i istinski Božiji Duh ispunio crkvu, ili da kažem ovako: Kada se Yahweh Elohim (Yehoshua-LOGOS) spustio Svojim Svetim Duhom i ispunio crkvu; apostol Petar (kome su bili povereni ključevi Božijeg Kraljevstva, odnosno tajna ulaska u Njega) rekao je sledeće divne reči, iz kojih odmah možemo videti značenje Isusovih Reči iz Mateja 28:19. Dela Apostolska 2:38 A Petar im reče: pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista (Yahweh-Jehova Starog Zaveta je Yehoshua (Isus) Novog Zaveta) za oproštenje grijeha; i primićete dar svetoga Duha (Hrista=LOGOS=BOŽIJEG DUHA=Yahweh Elohim).
Zato je Petar tako hrabro rekao: NEMA DRUGOG IMENA (Yahweh=Yehoshua) danog ljudima pod Nebom u kojem bi se mogli spasiti!!!
Kao rezultat tog OTKRIVENJA Božijeg Imena i Božijeg Spasenja, CELA NOVOZAVETNA CRKVA U DELIMA APOSTOLSKIM BILA JE KRŠTENA U VODI U IME GOSPODA ISUSA HRISTA, A NE U TITULE, OCA, SINA i SVETOG DUHA; VEĆ U NJIHOVO IME (Yahweh=Yehoshua)!
Svako izveštaj o krštenju u Delima Apostolskih bio je u Ime Isusa Hrista. Tako da apostol Pavle daje hrabru i veličanstvenu izjavu (i on sam je bio kršten u Ime Isusa Hrista Dela 22:16):
Kološanima 3:17 I sve što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospoda Isusa Hrista hvaleći Boga i oca kroza njega.
Ostala je još samo tajna, Isusa kao čoveka, i kako je ON Yahweh Elohim, a Pismo i sam Isus je rekao da ON JESTE TAJ VELIKI JA JESAM; to smo već videli i objasnili! Dakle, ostaje to kao jedna velika tajna, I UISTINU TO JESTE TAJNA, IZUZETNO VELIKA, ali NIJE NEDOSTUPNA ONIMA KOJI JE ŽELE SPOZNATI SVIM SVOJIM SRCEM! Pa stoga i Pavle piše Timoteju i to imamo u Bibliji, gde Pavle kaže sledeće:
1Timoteju 3:16 I, kao što je priznato, VELIKA JE TAJNA pobožnosti-vere: Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabošcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavi.
Ovde Pavle nekaže da se javila DRUGA BOŽANSKA OSOBA TELU; već Yahweh Elohim, koji se otkriva kao Yehoshua (Yahweh je Spasitelj)!
Želim reći da TA TAJNA NIJE U SVETOM TROJSTVU, u TRI OSOBE U JEDNOM BOGU, ili TRI LICA JEDNOG BOGA; jer to veruje 99,8% Hrišćanskog sveta, a mi znamo da VELIKA TAJNA NE MOŽE BITI MEĐU TAKO OGROMNOM MASOM LJUDI, jer je Isus rekao sledeće Reči:
Mat 7:13 Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.
Mat 7:14 Kao što su uska vrata i tijesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze.
Dakle, ova tajna se ne nalazi u masama i moru Hrišćanskih crkava, već u maloj beznačajnoj i prezrenoj grupi Hrišćana, koji imaju OTKRIVENJE Reči a ne samo citatomontaže!!!
U Čemu je tajna??? TAJNA LEŽU U UJEDINJENJU ČOVEKA I BOGA! To je način kako je Bog (Yahweh Elohim)=LOGOS POSTAO TELO!
Da to pojasnim! Veliki Yahweh Elohim, veliki Sveti Duh-LOGOS, je došao na devicu Mariju, i dao joj SEME, i time ispunio obećanje iz Edena, da će jednog dana ŽENI DATI SEME (Postanak 3:15)!!! TO SEME (ženino SEME) će gaziti zmjinu glavu! Takođe, to SEME, se još u Bibliji zove i ABRAHAMOVO SEME (Gal 3:16 A Abrahamu i sjemenu njegovu rečena biše obećanja. A NE veli: i sjemenima, kao za mnoga, nego kao za JEDNO: i sjemenu tvojemu, koje je Hristos.).
NIJE LI OVO VIŠE NEGO JASNO! KO JE BIO ŽENINO SEME, ili ABRAHAMOVO SEME??? Očito je da je to bio Isus iz Nazareta! Dobro, KO JE BIO ČOVEK ISUS HRIST, jer Pismo kaže: 1Tim 2:5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, ČOVEK Hristos Isus.
ČOVEK ISUS HRIST, NIJE DRUGA OSOBA BOŽANSTVA, kako to Trojičari žele reći; već ČOVEK ISUS HRIST JE BIO DRUGI ADAM, ili POSLEDNJI ADAM! Evo šta kaže Pismo: 1Korinćanima 15:45 Tako je i napisano: »Prvi čovek Adam posta duša živa«; poslednji Adam posta duh koji oživljava.
Dakle, ISU HRIST JE PRAVI ČOVEK, KOJI JE BIO U VEČNOM DUHU KAO SEME, i onda je došao na ovaj svet sa jednim velikim ciljem, DA SE UJEDINI SA BOGOM, DA OTKRIJE BOGA OCA NAMA, I DA POSTANE GOSPOD (Yahweh) i HRIST (LOGOS)!
Da, POSTANE, pitate? Kako neko može to postati????? Evo prvo da navedem citate, a onda i da pojasnim!
Imamo gornji stih iz Korinćanima: Prvi čovek Adam posta duša živa«; poslednji Adam POSTA duh koji oživljava.
Takođe, i Petar nam kazuje tu veliku tajnu: Act 2:36 Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom (Yahweh) i Hristom (LOGOS) Bog (Elohim) UČINIO ovoga Isusa koga vi raspeste.
Vidite, BOG JE ČOVEKA ISUSA TIME UČINIO!!! Postavlja se pitanje KAKO? Evo i odgovora!
Isa 42:1 Evo sluge mojega, kojega podupirem, izbranika mojega, koji je mio duši mojoj; METNUĆU DUH SVOJ NA NJEGA, sud narodima javljaće.
Dobro, koliko ima Bogova? JEDAN! Koliko ima Bog DUHOVA? JEDAN! Koliko ima Gospoda? JEDAN!
Dakle, GOSPOD BOG-LOGOS (Yahweh Elohim) STAVIĆE SVOG DUHA NA JEDNOG ČOVEKA! NE DEO SVOG DUHA, VEĆ SAV SVOJ DUH STAVIĆE U ili NA JEDNOG ČOVEKA, ili POMAZAĆE PUNINOM DUHA JEDNOG ČOVEKA!!! O tome detaljno govori i Isaija:
Isa 61:1 Duh je Gospoda Boga na meni, jer me (Isusa) Gospod (Yahweh) POMAZA; da javljam dobre glase krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica.
Šta se ustvari desilo? Bog je Svojim Svetim Duhom stavio SVOJE SEME u devicu Mariju, i ona je rodila POSLEDNJEG ADAMA, ČOVEKA Isusa iz Nazareta; a BOG JE TOG ČOVEKA, SVOJE SEME, POMAZAO PUNINOM SVOGA SVETOG DUHA-LOGOSA; i UJEDINIO SE SA ISUSOM IZ NAZARETA; i TIME GA JE NAČINIO GOSPODOM (Yahweh) i HRISTOM (LOGOSOM)! To je tačno ono što je Petar rekao na dan Pentekosta u Delima 2:36!
To je tačno ono što je i Isus rekao JA i OTAC SMO JEDNO! JEDNO znači da su se DVE stvari UJEDINILE!!! I od vremena tog UJEDINJENJA, mi imamo Isusa, KAO OTKRIVENJE BOGA-OCA, ljudima i to je i ON sam rekao:
Jovan 10:30 JA i OTAC JEDNO SMO.
Čovek Isus Hrist, je POSREDNIK između JEDNOG BOGA i ljudi (1Tim 2:5), i ON JE HRAM PUNINA BOŽIJEG DUHA-LOGOSA!
Čovek Isus imao je istog Boga kao i mi, i On to sam objašnjava apostolima a i nama u Bibliji!
Jovan 20:17 Reče joj Isus: ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k ocu svojemu; nego idi k braći mojoj, i kaži im: vraćam se k ocu svojemu i ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu.
Ovde Isus pokazuje PUT kojim ćemo i mi (koji će biti pravi nanovorođeni Hrišćani) isto morati proći, a taj put je PUT UJEDINJENJA SA BOGOM!
Ljudi misle da kada dođu u Nebo da će videti Oca sjedne strane a Sina sa druge; ne shvataju da je to JEDNO, i da će videti samo JEDNO LICE i JEDAN PRESTO! Da vidimo kako ljudi mogu videti Oca? Na Filipovo pitanje upućeno Isus: “Pokaži nam Oca...” Dobili su direktan i nedvosmislen odgovor:
Joh 14:8 Reče mu Filip: Gospode! pokaži nam oca, i biće nam dosta.
Joh 14:9 Isus mu reče: toliko sam vrijeme s vama i nijesi me poznao, Filipe? koji vidje mene, vidje oca; pa kako ti govoriš: pokaži nam oca?
Joh 14:10 Zar ne vjeruješ da sam ja u ocu i otac u meni? Riječi koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego otac koji stoji u meni on tvori djela.
Joh 14:11 Vjerujte meni da sam ja u ocu i otac u meni; ako li meni ne vjerujete, vjerujte mi po tijem djelima.
Tako da je Isus došao IZ OCA (OČEVO SEME) i vraća se OCU! Ali postavlja se pitanje, pa gde je Otac, ili gde se Isus vraća??? OTAC JE U ISUSU, VEČNO I ZAUVEK UJEDINJEN SA NJIME. Tako da su to sve samo simboličke forme na neki način, “došao sam od Oca” i “Ocu se vraćam...” Pa kako može da mu se vrati i GDE, kada je OTAC U NJEMU. BOG BEŠE U HRISTU, i POMIRIO JE SVET SA SOBOM!
Zato Pismo keže:
1Co 15:27 Jer sve pokori pod noge njegove. Ali kad veli da je sve njemu pokoreno, pokazuje se da je osim onoga koji mu pokori sve.
1Co 15:28 A kad mu sve pokori, onda će se i SAM SIN POKORITI onome koji mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu.
Ovi stihovi ne znače NIŠTA DRUGO, već kada se završi ceo Božiji plan i program, i kada se sve okonča što je pisano u Bibliji, SAM SIN, titula ili objava SINA Ć PRESTATI, JER ĆE TADA BOG BITI SVE U SVEMU. ISUS ĆE U VEČNOSTI BITI OBJAVA VEČNOG OCA, a titula Sina neće postojati, JER ĆE BOG BITI SVE U SVEMU.
Titule, Sin Čovečiji, Sin Božiji, i Sin Davidov, u VEČNOSTI NEĆE EGZISTIRATI! Tako da Bog okončava ulogu i službu SINA na vreme, i to od početka vremena: Jovan 1:1 U početku beše Reč-Logso-Sin; i do kraja vremena 1Co 15:28 kada će služba Sina PRESTATI!
Dakle, sada se jano vidi KOLIKO JE BESMISLENA TVRDNJA TROJIČARSKE DOKTRINE O POSTOJANJU VEČNOG BOŽIJEG SINA, kao druge osobe Božanstva; jer već kada kažemo da je NEKO SIN, to znači da je pre Njega postojati OTAC! No ako je Sin druga osoba Božanstva od VEČNOSTI; onda KADA JE OTAC POSTOJAO PRE NJEGA???
No, to nije Biblijsko učenje, jer Jovan 1:1; kažu da je U POČETKU BILA REČ; SVE JE POČELO SA SINOM; tako je nastao početak; a u VEČNOSTI, BIO JE SAMO JEDAN VEČNI NEVIDLJIVI DUH; koji je iz nevidljivog Duha prešao u formu LOGOSA-Reči i time načini Svoju prvu vidljivu objavu, koju će prvo videti anđeli, a posle i ljudi; ali zato što je Reč izašla iz VEČNOG NEVIDLJIVOG DUHA (što je Otac); LOGOS JE NAZVIN SINOM!
Sve ove titule koje su nama znane, imaju samo cilj i zadatak da nam otkriju JEDNOG BOGA, i način i put kako da se mi ujedinimo sa tim Bogom kroz Isusa Hrista; a u večnosti, Bog će postojati SAMO U NJEGOVIM SINOVIMA I KĆERIMA, A JAGNJE ĆE BITI NJEGOVA SVETILJKA, A PORED JAGNJETA STAJAĆE KRALJICA NEBA, U KOJOJ JE INKARNIRAN ISTI DUH, KAO I U JAGNJETU. Tako da imamo to proroštvo još čak i u SZ.
Psa 45:7 Ljubiš pravdu i mrziš na bezakonje; toga radi POMAZA (Sveti Duh) TE (Isusa), Bože (koliko ima Bogova?), Bog tvoj (Yahweh Elohim) uljem (Božiji Duh) radosti više nego drugove (svi prethodni pomazanici) tvoje.
Psa 45:8 Sve haljine tvoje mirišu smirnom, alojem i kasijom. Koji žive u dvorima od Minijske slonove kosti, oni te vesele.
Psa 45:9 Carske kćeri dvore te; s desne ti strane stoji carica (Hristova Nevesta) u Ofirskom zlatu.
Koliko je samo sakriveno toga u ovim Biblijskim stihovima! Ono što ovde svakako nije rečeno, a to je da postoji SVETA TROJICA, ili TRO OSOBE U JEDNOM BOGU!
Tajna je u UJEDINJENJU! ČOVEK I BOŽIJI DUH POSTAJU JEDNO. Božija SEMENA (atributi) se ujedinjuju sa svojim korenima i izvorom (Matej 15:13), SA BOŽIJIM DUHOM-LOGOSOM (Yahweh Elohim)!!!
Ono što će nanovorođeni vernik videti je: VELIKI Yahweh Elohim, KOJI JE SEBE INKARNIRAO U SVOJ PUNINI U ČOVEKU ISUSU HRISU (Yehoshua), a onda Bog (Yahweh Elohim) je nastavio da RAZDELJUJE SVOGA DUHA OD DANA PENTEKOSTA PA DO UZNESNENJA NZ CRKVE; tako da ćemo mi ustvari VIDETI JEDNOG BOGA U ISUSU HRISTU KAO MUŽU, I NJEGOVU MNOGOČLANU NEVESTU (Jagnjetovu Ženu) NJEMU S DESNE STRANE, ZAJEDNO SA NJIME NA PRESTOLU (Otkrivenje 3:21)! Na iznenađenje mnogih, tamo neće biti tri Prestola, pa da na jednom sedi Otac, a na drugom Sin a na trećen Sveti Duh! Ili još gore, dva Prestola, Oca i Sina a između njih lebdi Sveti Duh! To je čist Paganski koncept i ideja Boga, koja korene ima u Babilonu, a u Hrišćanstvo su ovedeni na velika vrata 325.-te godine na Nikejskom Saboru. Evo šta Pismo kaže: Rimljanima 8:29 Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu JEDNAKI obličju sina njegova (i Nevesta je kao i Hrist), da bi On bio prvorođeni među mnogom braćom. PRVOROĐENI JE PUNINA BOŽANSTVA U TELU; A MI OSTALI KOJI SLEDIMO ZA NJIM, IMAMO DEO NJEGOVE PUNINE! A U SVIMA ZAJEDNO JE RAZDELJEN VELIKI Yahweh Elohim!!! TO JE BIO OD POČETKA BOŽIJI PLAN; DA RAZDELI SEBE SVOM SEMENU, TAKO DA OČEV VEČNI ŽIVOT BUDE RAZDELJEN NA CELU NJEGOVU PORODICU, i zato je Gospod Isus Hrist rekao: “ONAJ KOJI VERUJE U MENE, IMA VEČNI ŽIVOT!” PRIMIO JE BOŽIJI DUH, KOGA JE BOG PREDODREDIO DA GA PRIMI, KROZ ISUSA HRISTA, A TO DOLAZI VEROM I TO JE DAR BOŽIJE MILOSTI NJEGOVOJ NEVESTI!
Moglo bi se još jako puno toga napisati na ovu temu, ali KO ĆE TO ONDA SVE PROČITATI???
Ja vam ovim ostavljam jednu temu za razmišljanje, a vi se molite sa Biblijom i pitajte Boga da li je to tako. Nemojte zaboraviti da neće naši pastiri biti krivi ako budemo prevareni, već će svako odgovarati sam za sebe. Zato, otvoriti Biblije i na kolena, i ja zajedno sa vama!!!
Završavam ovo stihovima kojima sam i počeo:
Timotej 1:17 A caru vječnosti neprolaznom, nevidljivom, jedinom Bogu časti i slva u sve vjekove; Amen!

Aladin

Broj postova : 6
Join date : 16.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Melito on pon sij 17, 2011 6:49 am

Uh ima ovdje dosta toga za čitati i raspraviti. No rekao si da je Sveti Duh ujedno i Otac. No, što je s ovim stihom "Ja ću umoliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine." (Iv 14,16.17; usp. 16,4-7.13) Vidimo da su u pitanju tri osobe - Otac, Isus i Branitelj, tj. Duh Sveti. Na ovom i drugim mjestima možemo naći da je Duh Sveti zasebna osoba.
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Aladin on pon sij 17, 2011 10:26 am

Dobro Melito, nadam se da si čuo da je Biblija Knjiga TIPOVA, SIMBOLA, I PRIČA; i da je potrebno OTKRIVENJE Reči Božije a ne puko povezivanje citata koji su napisani. Evo, na primer da ti pokažem koliko je nauka o Tri Osobe u JEDNOM BOGU šupljikava; postaviću ti jedno jednostavno pitanje!
Pitanje glasi: KO JE OTAC Isusa iz Nazareta? Otac ili Sveti Duh? Ja na tvoje pitanje imam odgovor, ali me jako interesuje šta ćeš ti odgovoriti na ovo pitanje!
Sve moje pisanje je isključivo dobronamerna i bez želje za prepucavanjima i beskonačnim prepiskama, tako brate, imaj u vidu da je ovo dragoceno vreme koje odvajam da bi razmenili mišljenja, a NE neko ko nema drugog posla i ko je besposlen i dokon!
Svako dobro u Gospodu Isusu Hristu želim pošto sam prvi put na ovom forumu!
Shalom!

Aladin

Broj postova : 6
Join date : 16.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Melito on pon sij 17, 2011 10:45 am

Ovaj citat koji sam naveo nije nikakav tip, ni simbol ni priča. I ovaj citat nisam naveo da bih se prepucavao, nego kao odgovor na tvoju tvrdnju da je Otac - Sveti Duh. Isus je postojao i prije nego je došao na ovaj svijet, tj. imao vječnu preegzistenciju. I Otac i Sin i Duh Sveti imaju istu narav, ciljeve i namjere. I svatko od njih ima posebnu zadaću, kao jedna obitelj. I kako ja znam, Isus ima jednog Oca o kojem je govorio svom učeniku Filipu. Kad je jedan protivnik Trojstva prigovorio Augustinu za to učenje, on mu je odgovorio idi na Jordan i naći ćeš Trojstvo, misleći pritom na Isusovo krštenje. Svako dobro u Kristu i tebi brate.
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Aladin on pon sij 17, 2011 11:21 am

Nisi mi odgovorio na pitanje, KO JE OTAC Isusa iz Nazareta??? Otac ili Sveti Duh??? Nikejski kredo mi je veoma dobro poznat! Ja ću tebi odgovoriti na tvoje pitanje, nakon što dobijem odgovor iz Biblije na ovo! Molim te još nešto. Ako želiš nešto dokazati Pismom, pokušaj to objasniti isključivo Pismom. Poštujem ja i Avgustina I SVE LJUDE, ALI MI PRIČAMO OVDE O PISMU!!! Pa pokušaj Pismom odgovoriti na pitanje iz Pisma!!!

Aladin

Broj postova : 6
Join date : 16.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Melito on uto sij 18, 2011 2:45 am

Prvo se postavlja pitanje je li Isus bio Sin na nebu ili je tu titulu dobio nakon što se utjelovio i žrtvovao za nas ljude. Isus je Filipu govorio o Bogu Ocu. S druge strane ti možeš reći da je Isus začet po Duhu Svetom, što znači da je Isusov otac ustvari Duh Sveti.
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Aladin on sri sij 19, 2011 12:06 am

Odlično, Isusov Otac je Duh Sveti! Amen! To ustvari znači da su Titule Otac i Sveti Duh odnose na jednu i jedinu Božansku Osobu, koja je u večnosti BILA VEČNI DUH. Da, to je Sveti Duh,Bog o kome je pričao čovek Isus Hrist, koga je nazvao SVOJIM OCEM, Yahweh Elohim! Dakle, kada je Isus rekao JA ću vam poslati DRUGOG utešitelja, to nije imalo značenje da će doći neki DRUGI Bog, već da će doći OČEV DUH (Seti Duh) koji će živeti u nama; taj Duh se još zove HRISTOV DUH, jer u čoveku Isusu bio je upravo Otac ili Sveti Duh koji Ga je vodio: Luk 4:1 Isus pak pun Duha svetoga vrati se od Jordana, i odvede ga Duh u pustinju. Takođe Isus je rekao OTAC (Sveti Duh) KOJI PREBIVA U MENI ON ČINI TA DELA!
Isus tog DRUGOG utešitelja (Svetog Duha) naziva još i DUHOM ISTINE i kaže: Jovan 14:17 Duha istine, koga svet ne može da primi, jer ga ne vidi i ne poznaje; vi ga POZNAJETE, zato što boravi kod vas (bio je u Isusu) i biće u vama (kada dođe Pentekost). 18 Neću vas ostaviti sirotne, doći ću k vama. A SADA ISUS KAŽE, DA ĆE TO BITI USTVARI ON KOJI ĆE DOĆI K NAMA??? Kako je to moguće? Pa, videli smo da su Otac i Sveti Duh titule za Božansku osobu (ne osobe) koja je DUH (Jovan 4:24) i koja je začela čoveka Isusa iz Nazareta! No kada je Isus govorio o Božanskim titulama, On ih je konačno sve OBJEDINIO POD JEDNIM IMENOM i rekao u Mateju 28:19: "Idite i krstite u IME (ne imena), Oca (titula), Sina (titula) i Svetog Duha (titula)..." Ako se zna da su TITULE Otac i Sveti Duh samo titule objava JEDNOG BOGA koji je začeo Isusa iz Nazareta u Devici Mariji; onda JE TAKOĐE I SIN, titula objave tog ISTOG BOGA; jer Isus je tako rekao! Tako da se SVE TRI titule odnose na JEDNU BOŽANSKU OSOBU Yahweh Elohim. Isus je rekao OTAC ĆE VAM POSLATI DRUGOG UTEŠITELJA (Očev Duh), Svetog Duha...I onda tog Duha naziva DUHA ISTINE! I onda je rekao: "Duha koga svet ne poznaje, ALI VI GA POZNAJETE, zato što boravi među vama (Sveti Očev Duh je bio među njima u telu Isusa iz Nazareta) i BIĆE U VAMA (kada bude došao dan Pentekost)."
A onda Isus pravi veliki zaokret, i nastavlja da govori: "TO ĆU USTVARI BITI JA KOJI ĆU DOĆI KVAMA..." Jovan 14:18 Neću vas ostaviti sirotne, doći ću k vama. I onda vidimo da je ustvari DOŠAO Sveti Duh-DRUGI UTEŠITELJ-SUH ISTINE!
Šta to ustvari znači? DUH koji je bio među njima u Isusu iz Nazareta, i govorio im kroz Isusova usta i UJEDINIO SE SA ČOVEKOM ISUSOM, sada će doći NA DRUGAČIJI NAČIN među njih, VIŠE NEĆE BITI EMANUEL (Bog sa nama) u obliku čoveka Isusa; već sada će biti BOG U NAMA=Sveti Duh; ali zato što su se taj DUH i čovek Isus UJEDINILI NA RECI JORDANU; Isus je rekao: "Neću vas ostaviti sirotane, doćiću k vama!"
Ili isto to Isus kaže na drugom mestu: GDE GOD SE SKUPE DVOJE ILI TROJE, JA ĆU BITI MEĐU NJIMA. Isus može biti na svakom mestu gde se ljudi skupe na različitim mestima u isto vreme, samo prisutan kao Sveti Duh, a NE KAO ČOVEK. No Isus kaže TO SAM JA KOJI SAM MEĐU VAMA!!!
Apostoli su znali TU VELIKU TAJNU, da su Otac, Sin i Sveti Duh, TITULE OBJAVA TOG JEDNOG BOGA (Yahweh Elohim), KOJI JE MEĐU NJIMA POSTAO TELO, i tim dolaskom u telo OBJAVIO SVOJE SPASENJE, i zato se dete zvalo Yahweh (Elohim=Emanuel) je spasitelj=Yehoshua
Yehoshua je ustvari Hebrejsi rečeno Ime Isus. Apostol Pavle kaže u 1Tim 3:16, da je TO VELIKA TAJNA, kako JE VEČNI DUH, JEDAN JEDINI BOG postao telo, postao čovek i ta tajna može da se primi samo OTKRIVENJEM, ne citatomontažama. I zato najbolje je da verujemo u to, i dok budemo verovali, Bog će videti da smo ozbilji i otkriće i našem razumu tu istinu.
Shalom i pozdrav!

Aladin

Broj postova : 6
Join date : 16.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by revadak on uto vel 01, 2011 10:45 am

Trojstvo je ljudsko ucenje koje je dozivjelo svoj vrhunac na nicejskom koncilu tj. saborski su ljudi "podizanjem ruku" odlucivali da li je sin jednak Bogu.Predsjedavajuci tome bio je Konstantin,jako promocutni vladar koji je znao kako nasitit vukove,a da ovce budu na broju.

revadak

Broj postova : 21
Join date : 01.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Melito on uto vel 01, 2011 10:52 am

revadak je napisao/la:Trojstvo je ljudsko ucenje koje je dozivjelo svoj vrhunac na nicejskom koncilu tj. saborski su ljudi "podizanjem ruku" odlucivali da li je sin jednak Bogu.Predsjedavajuci tome bio je Konstantin,jako promocutni vladar koji je znao kako nasitit vukove,a da ovce budu na broju.

Pa reci nam koje je tvoje učenje po po ovom pitanju, ako nije tajna Very Happy
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Melito on uto vel 01, 2011 12:13 pm

Istina je da se trojstvo nigdje ne spominje u Bibllji. Drugo, mislim da bi smo trebali svaku od ovih osoba Oca, Sina i Duha Svetog trebali pojedinačno obraditi. Kao prvo, je li Isus Bog. Je li Duh Sveti Bog. U kakvom su odnosu te tri osobe. Naravno potkrijepiti sve sa Svetim Pismom.
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by revadak on sri vel 02, 2011 11:15 am

Melito je napisao/la:Istina je da se trojstvo nigdje ne spominje u Bibllji. Drugo, mislim da bi smo trebali svaku od ovih osoba Oca, Sina i Duha Svetog trebali pojedinačno obraditi. Kao prvo, je li Isus Bog. Je li Duh Sveti Bog. U kakvom su odnosu te tri osobe. Naravno potkrijepiti sve sa Svetim Pismom.

Melito je napisao/la:Pa reci nam koje je tvoje učenje po po ovom pitanju, ako nije tajna Very Happy

Prvo bih zelio reci da ne pripadam nijednoj ("vasoj")zajednici niti jos uvijek u potpunosti razumijem bratstvo u Kristu,ali o tome cu vise saznati kada moj prijatelj @sivko otvori temu.Inace na njegov poziv sam se ovdje registrirao.

Sto se tice moje pripadnosti,na zalost moram konstantirat da sam legitimni katolik.Zasto na zalost?Pa zato sto ne djelim njihov stav,a nisam dovoljno dobar krscanin da bih se predao ikome drugome.

Kao prijasnji  katolicki ministrant mislim da imam pravo kritizirati katolicanstvo,ali to necu raditi nego zelim pojasniti da je cak i jedno od bitnijih razilaženja u mojim i katolickim stavovima upravo trojstvo.

Iako mnogi na drugom forumu ne shvacaju(pa cak ni sivko) tko sam,stoga cu opet pokusati pojasniti na vas nacin i to iskljucivo radi poštenog odnosa.

Ja sam ubiti sam sebi zajednica.Imam svoj mozak i do njega sve dopire, ali on sam odlucuje.Po mom vidjenju vjere daleko ispred svih su Jehovini Svjedoci,jer se njihovo ucenje podudara (u vecini) sa mojim samostajalištem(sto ne znaci da cu ikad postati Jehovin Svjedok,niti da necu).Znaci da pojasnim posto sam novi,jer poslije vjerovatno vise necu ovo spominjati,meni nitko u obitelji nije Jehovin svjedok ,naprotiv svi moji ih mrze i tradicionalno su zestoki i tvrdokorni katolici.Znaci nikakvi Bruklinski ispiraci mozga mi se ne mogu predbaciti(eventualno bezuspjesni vatikanski da,ali watchtower ipak ne).


Slikovitije opisano:
Ja sam od malena boksac,jer mi je i otac bio,a i njegov otac.Cijelo vrijeme me hrabreci:"ajde boksaj,boksaj,ako zelis biti najjaci na svijetu".I tako ja boksam, ali se osjecam prazan.Sto sam išao stariji to me nesto vise i vise mucilo.Pitao me tata,sto mi je?Ja kazem:"Pa tata cini mi se da ja nikad necu postat najjaci,bez obzira koliko mukotrpno trenirao boks!"
Zasto,pita tata?
Zato jer mi se cini da bi,ako netko upotrebi i noge mozda bio jaci od mene.Normalno,otac je na to odmahnu rukom odgovorivsi da nijedna noga nije brža od ruke.I tako me on pošalje u jedan boksacki kamp i vidim svi djele to misljenje.U međuvremenu meni padne na pamet,a sto ako me netko sruši na pod bez udaraca nego samo nekom tehnikom,a ja tada na podu ne znam sto bih napravio ili jos gore ako bi mi uspio uhvatit ruku i nekom vjestinom je slomiti,kako da boksam bez ruku?Pitanja su se gomilala,a za sve ostale to su bile gluposti.Ma tko ce te uhvatit,kad je ruka najbrza itd itd.

I tako odrastanjem, ja jos jasnije i  vec potpuno uvjeren u svoj stav,vidim da kao boksac sigurno ne mogu biti najjaci covjek na svijetu.Sam krenem traziti i pocmem trenirati tae kwon do.Ali ni to me ne zadovoljava jer rade skoro same noge.Pa  hrvanje gdje polucujem odlicne uspjehe,pa jui jitsu,ali Hm.I dalje ostajem nedorecen

I jednog dana kao da mi neka viša sila posalje na vrata covjeka sa casopisom od 3 slova.Nista ne razumjem,a covjek se predstavi kao DAN WHITE,pitam o cemu je rijec?A on meni: "zelite li biti najjaci na svijetu?" . Ona 3 slova su glasila UFC.

Dan White je za mene samo glasnik necega cije su se konture meni stvarale same( bez da sam ih razumjeo) ,nepoznavajuci vjestinu ultimat fightea,ali kad mi je Dan White to prezentirao,ja sam samo promislio : TO JE TO!Ovo je jedina vještina sa kojom mi se otvara mogucnost da postanem najjaci na svijetu.Moje ime je CAIN VELASQUEZ.

                                copyright revdak


Ne trebam ni spominjat da ni jedan od onih mojih prijatelja iz boksackog kampa nije imao ni najmanje sanse u borbi sa mnom.Tek  poneki koji su prihvatili Dana Whitea , njegove prethodnike i nasljednike, su mi uspjevali pruziti adekvatan otpor.


Evo ova je prica najslicnija REVDAK-ovoj .Na zalost ukljucio sam borbu u ovu usporedbu sto i nije bas u duhu Isusovog ucenja,ali je ta usporedba najslicnija mojoj duhovnoj zivotnoj prici.Sto se trojstva tice zar tebi(vama) nije dovoljno to sto je to ljudsko ucenje koje nisu prakticirali niti apostoli,a kamoli da ga je Isus zagovarao?

revadak

Broj postova : 21
Join date : 01.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Ime on čet vel 03, 2011 3:14 pm

Kako objasniti ovaj stih:

Postanak 1, 26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku svoju...."

Koliko sam ja upućen riječ "Načinimo" u hebrejskom originalu dolazi kao plural ( s nastavkom za plural ), s tim da hebrejski ima različite nastavke za singular, dual i plural pa prema tome - nije napisano ni u dualu ni u singularu, nego u pluralu tj. više od duala, više od dva, minimalno tri.

Može li tko stručniji za hebrejski ovo rasvijetliti?

Ime

Broj postova : 46
Join date : 27.01.2011
Lokacija : Vukovarska

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by revadak on pet vel 04, 2011 10:02 am

Ime je napisao/la:Kako objasniti ovaj stih:

Postanak 1, 26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku svoju...."

Koliko sam ja upućen riječ "Načinimo" u hebrejskom originalu dolazi kao plural ( s nastavkom za plural ), s tim da hebrejski ima različite nastavke za singular, dual i plural pa prema tome - nije napisano ni u dualu ni u singularu, nego u pluralu tj. više od duala, više od dva, minimalno tri.

Može li tko stručniji za hebrejski ovo rasvijetliti?


Ma i da se slozim sa tobom i zanemarim sva trojstvena saznanja ,i priznam da je plural ,pa od kakve bi to bilo koristi kad je gramatički nemoguce dokazat da je rijec o trojstvu.Ja kazem da je peterstvo,ti dokaži da nije i imas sto zelis.Problem je u konstantnom određivanju cilja,cilj mora biti trojstvo pa mozak inertno vadi zakljucak da su tri osobe,a gramaticki,razumno i dokazno je to ništa drugo doli apsurd

revadak

Broj postova : 21
Join date : 01.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by revadak on pet vel 04, 2011 10:34 am

Ime je napisao/la:Kako objasniti ovaj stih:

Postanak 1, 26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku svoju...."

Koliko sam ja upućen riječ "Načinimo" u hebrejskom originalu dolazi kao plural ( s nastavkom za plural ), s tim da hebrejski ima različite nastavke za singular, dual i plural pa prema tome - nije napisano ni u dualu ni u singularu, nego u pluralu tj. više od duala, više od dva, minimalno tri.

Može li tko stručniji za hebrejski ovo rasvijetliti?

Idemo dalje...
Samo bih naglasio da ja trenutno uopce ne pokusavam ukljuciti svoje odnosno Biblijske argumente ,nego sa tobom "pricam" cistom logikom i jos ne vidim ni jedan kvalitetan protuargument.Svejedno ,ajmo nastaviti...

Evo sad cu cak i prihvatiti 1Mo 1:26 na nacin na koji bi ti zelio,samo da ti dokazem nelogicnosti.
Znaci,prihvacam 1Mo 1:26 se jasno vidi da je "trojstveni plural",ali mi onda moja objektivnost nalaže proglasiti Bibliju kontradiktornom nebožanstvenim uratkom.
Jer da se o Bogu u Bibliji "prica" cas u pluralu,cas u singularu,hm bi mi dalo naslutiti nepostojanje istoga.Zato ne pokusaji dokazat nedokazivo jer jedino moze kompromitirat Bibliju,krscanstvo i Jehovu(Jahvea).Druga opcija ne postoji.Jos nikad dvije kontradikcije nisu zajedno tvorile jednu logično- čvrstu i jasnu dikciju.

revadak

Broj postova : 21
Join date : 01.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Ime on pet vel 04, 2011 10:35 am

Matej 28, 18-20 : Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio!"
"I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta"

btw. pročitao sam neke tvoje postove, razmišljamo prilično slično, slažem i sa problemom podređivanja stvari cilju, mozak je zarobljen i u službi zacrtanog, ali postoji čista riječ Kristova koja oslobađa misaonu putanju.

Moja shvaćanja nisu kruta niti u službi crkvenih stavova, volim istinu, nerazvodnjenu.Ime

Broj postova : 46
Join date : 27.01.2011
Lokacija : Vukovarska

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by revadak on pet vel 04, 2011 11:11 am

 I. Mojsejeva 1;26: "I rece Bog:'Da sazdamo (=stvorimo) covjeka po liku Nasem, po prilici Nasoj!"

כו••ויאמר•אלהים•נעשה•אדם•בצלמנו 
כדמותנו•וירדו•בדגת•הים•ובעוף•השמים•
ובבהמה•ובכלהארץ•ובכלהרמש•הרמש•עלהארץ••AL
-Vajomer elohim naAse adam vetsalmenu kidmutenu vejerdu 
vidgathadjan uveoašamajimuva behema uvhol aharec 
uvhol haremes haromes alharec

I reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, 
da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim 
gmizavcima što puze po zemlji!« ST

Za sada samo par stavaka: Ivan 1:3,4,10
3 Sve je postalo preko njega, i bez njega nije postalo ništa....... ST
4 posredstvom njega ........ST
10 .....i svijet po njemu posta....ST
10 ... i svet kroza Nj posta....DK-Danicic Vuk Stef.Karadj.

Izaja 40:25,26
25 »S kime ćete mene prispodobit',tko mi je ravan?« kaže Svetac.
26 Podignite oči i gledajte:tko je to stvorio?Onaj koji na broj izvodi vojsku njihovu,
i koji ih sve zove po imenu.ST
-dakle jasno se iz ovoga vidi da je Bog stvoritelj ,a Rijec kroz koga je stvoreno.

1.KOR.8:5,6
6 nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu. ST-Stvarnost
Ivan 1:3 
3 Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade ST
Hebrej.1:2
2 .....Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. ST
2 .....Kojega postavi baštinikom svemu, po kojemu stvori i svijet;IS-Ivan Saric

-Osim sto se hebr.rjec MI upotrbljava i kao Majistetsko Oslovljavanje(ovino o kontekstu) ovdje se odnosi na Boga,OcaYHWH i Sina,Isusa. 
Posto se jasno vidi da se YHWH obraca SINU sa MI,NACINIMO, a u gornjim Biblijskim stavacima “STOJI NAPISANO” da je Bog YHWH sve stvorio pa i ljude (1.KOR.8:5,6) KROZ/PO ISUSA. 1.KOR.8:5,6 / Ivan 1:3 / Hebrej.1:2 /
Za zapaziti je da se radi o Dvije osobe(dual) a ne Tri ili Cetri……itd…(plural)To ti kaže židov koji valjda bolje od mene i tebe razumije svoju gramatiku sto mozes vidjeti iz prilozenog.

Ali necu ulazit u to jer mi je totalno nebitno,samo mozda nekakva dodatna satisfakcija

Puno pozdrava

revadak

Broj postova : 21
Join date : 01.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by revadak on pet vel 04, 2011 11:18 am

Preciznije radi se o hebrjeskoj rjeci: נעשה - na'aseh

evo ovdje ima gdje se svje koristi ta rjec: נעשה

http://75.102.32.213/search?site=scripturetext&client=multigreek&proxystylesheet=multigreek&filter=0&num=10&output=xml_no_dtd&btnG.x=0&btnG.y=0&btnG=Search&q=נעשה

Pozdrav

Zadnja promjena: revadak; pet vel 04, 2011 11:33 am; ukupno mijenjano 1 put.

revadak

Broj postova : 21
Join date : 01.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Ime on pet vel 04, 2011 11:22 am

[quote="revadak]

Idemo dalje...

Zato ne pokusaji dokazat nedokazivo jer jedino moze kompromitirat Bibliju,krscanstvo i Jehovu(Jahvea).Druga opcija ne postoji.Jos nikad dvije kontradikcije nisu zajedno tvorile jednu logično- čvrstu i jasnu dikciju.
[/quote]

Pitanje kako objasniti nije dokazivanje. Cilj je bio eventualno uključiti i tu premisu u raspravu ako je potvdi kakav znalac hebrejskog jezika.

U biti potpuno je nevažno od koliko osoba se sastoji jedan, kad je jedan. Ako je ovlastio Sina, pa poslao Duha Svetog, tko može do kraja znati koje su mu sve namisli. Pa ni sam Sin ne zna baš sve.
Ali kaže da su On i Otac jedno. I da će poslati Branitelja umjesto Sina da doziva u ljudsku pamet sve što treba.

A i čovjeku je dao vlast da podloži zemlju sebi i vlast da gospodari nad svom vojskom stvorova.

A na kraju, što ako ja hoću čoknit koju lekciju hebrejskog besplatno? Cool

p.s. Imam jedan pretraživač Biblije koji kad ga pokreneš odma na početku nasumično-random izbaci neki kratki citat, i jučer kad sam poželio prepisati onaj dio iz 1Mo, znaš što mi izbaci na početku - točno taj dio Very Happy

Ime

Broj postova : 46
Join date : 27.01.2011
Lokacija : Vukovarska

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by amos on pet vel 04, 2011 11:30 am

Ja se ne bih složio da je to trojstveni plural iz jednostavnog razloga, jer nigde ne piše da je trojstveni.Možda je čitava hrpa bogova iza tog plurala jer elohim znači bogovi. No mi znamo i biblija i istorija nas uču da plural u tom slučaju označava kraljevsko vladarsko dostojanstvo.Kraljevi i vladari u bibliji i u istoriji bi se obraćali i govorili o sebi kao mi.
No biblija nigde ne pominje takvu vrstu definicije Boga, jer sama reč trojstvo,trojica,trojedin ili bilo kako bilo se ne može naći ni na jednom mestu u bibliji.Dok ako budemo iskreni na više mesta se kaže jasno da je Bog jedan.

_________________
Neka se ime Isus proslavi kroz Njegovu crkvu, kroz one koji su spremni svega da se odreknu radi Njegovog imena.
avatar
amos
Global Moderator
Global Moderator

Broj postova : 170
Join date : 11.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Ime on pet vel 04, 2011 12:02 pm

revadak je napisao/la: I. Mojsejeva 1;26: "I rece Bog:'Da sazdamo (=stvorimo) covjeka po liku Nasem, po prilici Nasoj!"

כו••ויאמר•אלהים•נעשה•אדם•בצלמנו 
כדמותנו•וירדו•בדגת•הים•ובעוף•השמים•
ובבהמה•ובכלהארץ•ובכלהרמש•הרמש•עלהארץ••AL
-Vajomer elohim naAse adam vetsalmenu kidmutenu vejerdu 
vidgathadjan uveoašamajimuva behema uvhol aharec 
uvhol haremes haromes alharec

I reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, 
da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim 
gmizavcima što puze po zemlji!« ST

Za sada samo par stavaka: Ivan 1:3,4,10
3 Sve je postalo preko njega, i bez njega nije postalo ništa....... ST
4 posredstvom njega ........ST
10 .....i svijet po njemu posta....ST
10 ... i svet kroza Nj posta....DK-Danicic Vuk Stef.Karadj.

Izaja 40:25,26
25 »S kime ćete mene prispodobit',tko mi je ravan?« kaže Svetac.
26 Podignite oči i gledajte:tko je to stvorio?Onaj koji na broj izvodi vojsku njihovu,
i koji ih sve zove po imenu.ST
-dakle jasno se iz ovoga vidi da je Bog stvoritelj ,a Rijec kroz koga je stvoreno.

1.KOR.8:5,6
6 nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu. ST-Stvarnost
Ivan 1:3 
3 Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade ST
Hebrej.1:2
2 .....Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. ST
2 .....Kojega postavi baštinikom svemu, po kojemu stvori i svijet;IS-Ivan Saric

-Osim sto se hebr.rjec MI upotrbljava i kao Majistetsko Oslovljavanje(ovino o kontekstu) ovdje se odnosi na Boga,OcaYHWH i Sina,Isusa. 
Posto se jasno vidi da se YHWH obraca SINU sa MI,NACINIMO, a u gornjim Biblijskim stavacima “STOJI NAPISANO” da je Bog YHWH sve stvorio pa i ljude (1.KOR.8:5,6) KROZ/PO ISUSA. 1.KOR.8:5,6 / Ivan 1:3 / Hebrej.1:2 /
Za zapaziti je da se radi o Dvije osobe(dual) a ne Tri ili Cetri……itd…(plural)To ti kaže židov koji valjda bolje od mene i tebe razumije svoju gramatiku sto mozes vidjeti iz prilozenog.

Ali necu ulazit u to jer mi je totalno nebitno,samo mozda nekakva dodatna satisfakcija

Puno pozdrava

Very Happy

Kažem ti nisam krut, želim znati, meni je satisfakcija što postoji znanje. Hvala ti na trudu, uveo si me u divotu izvorske vode, u početku sedmog dana, nije to slučajno!

Pozdrav!!


Ime

Broj postova : 46
Join date : 27.01.2011
Lokacija : Vukovarska

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by revadak on pet vel 04, 2011 12:11 pm

amos je napisao/la:...Dok ako budemo iskreni na više mesta se kaže jasno da je Bog jedan.

Definitivno.

No, smatram da bi trebali biti iskreni i sto se svega ostalog tice.
O tome cu u odgovoru @ime-u

revadak

Broj postova : 21
Join date : 01.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Ime on pet vel 04, 2011 12:14 pm

amos je napisao/la:
No biblija nigde ne pominje takvu vrstu definicije Boga, jer sama reč trojstvo,trojica,trojedin ili bilo kako bilo se ne može naći ni na jednom mestu u bibliji.Dok ako budemo iskreni na više mesta se kaže jasno da je Bog jedan.

Pozdrav Amos, tvoja poanta ima utemeljenje, ali možeš li se odrediti glede stihova matej 28: 18-20 ?Ipak je tu prisutna nedvosmislena univerzalna poruka, bitna uputa za apostolsko djelovanje.

Ime

Broj postova : 46
Join date : 27.01.2011
Lokacija : Vukovarska

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by haArec on pet vel 04, 2011 12:39 pm

Aladin je napisao/la:

Šta je ANĐEO rekao Mojsiju kako se zove? Poslušate odgovor u Izlazak 3:14: JA OPET REČE אֱלֹהֵינוּ-Elohim Mojsiju: “JA ĆU POSTATI (אֶהְיֶה aeie) ONO (אשר ashr) ŠTO JA POSTAJEM (וַיֹּאמֶר u·iamr)”. To piše u originalu, a mnogi prevodi kažu ovaku: JA SAM ONAJ KOJI JESAM. Ja ću se držati jednog od NAJBOLJIH priznatih prevoda u poslednjih nekoliko vekova, prevod na Engleski King James i naravno citirati i IZVORNIK paralelno, da bi bili sigurni da pratimo najbolje što imamo od Boga na raspolaganju. Dakle, King James verzija kaže: Exo 3:14 And God said unto Moses, I AM THAT I AM: and he said, Thus shalt thou say unto the children of Israel, I AM hath sent me unto you.
Dakle, samo da prevedem važne delove toga što je Anđeo Gospodnji rekao Mojsiju: JA SAM ONAJ KOJI JESAM, idi reci sinovima Izraelovim JA JESAM (אֶהְיֶה aeie JA ĆU POSTATI) me šalje k vama!!!
Ako se osvrnemo samo na reči Isusa Hrista videćemo da je ON rekao:
Jovan 8:24 I said therefore unto you, that ye shall die in your sins: for if ye believe not that I am he, ye shall die in your sins.
Prevešću ukratko: Kao što sam vam rekao, da ćete umreti u svojim gresima, ako ne budete verovali da JA JESAM On.
Jovan 13:19 Now I tell you before it come, that, when it is come to pass, ye may believe that I am he.
Dakle, kažem vam pre nego što to dođe, da kada se ispuni, da možete verovati da JA JESAM, On.
Dakle, šta je Isus Hrist rekao KO JE ON??? Isus je rekao BUKVALNO: JA SAM אֱלֹהֵינוּ-Elohim יְהוָה-Yahweh! Da pojednostavim, Isus je rekao: “JA SAM Yahweh Elohim!!!”
Ako ovo nije Biblija, onda ja ne znam koju Knjigu čitamo uopšte???????????????????????

Da provjerimo to malo:

2.Mojsije./Exodos 3:14
שמות פרק ג 14
יד ויאמר אלהים אלמשה אהיה אשר אהיה ויאמר כה תאמר לבני ישראל אהיה שלחני אליכם 14.
14 vaijomer elohim el mošeh, ehjeh ašer ehjeh; vaijomer koh tomar livnei jisra'el, ehjeh šelahani aleihem.

Sporne rječi su: אהיה אשר אהיה - ehjeh ašer ehjeh
U hebrejskom je tekstu glagol אהיה -ehjeh=(posta ću) nesvšenog vida i znači: ja ću postajati, ja cu bivati, Njime se ne ukazuje na Božje postojanje (kao da piše: ja sam koji jesam) nego na to da on u odnosu na druge može postati što god poželi.

ono šta si stavio prjevod septuagite(LXX)
Grčki: ἐγὼ εἰμί- egō eimi -Ja jesam/Ja sam

Jovan 8:24
eipon oun umin oti apothaneisthe en tais amartiais umōn ean gar mē pisteusēte oti egō eimi apothaneisthe en tais amartiais umōn
.. Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim

kao i Ivan 8:58 εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί.

Ivan 8:58 Se radi onog. JA JESAM/JA SAM isključivo koristi za DOKAZ TROJSTVA što je ustvari grješka u prjevodu kod septuagite.
Da bi se bolje uprorjedilo 2.Mojsije./Exodos 3:14 sa Ivan 8 pogledajmo i to na hebrejskom kako stoji:

Ivan 8:24
לכן אמרתי אליכם כי תמותו בחטאיכם כי אם לא תאמינו כי אני הוא בחטאיכם תמותו׃

Ivan 8:58
58 ויאמר אליהם ישוע אמן אמן אני אמר לכם בטרם היות אברהם אני הוא׃

da budem malo jasniji JaHve kaze mojsiju ehjeh ašer ehjeh
a isus kaze u Ivanu 8 אני הוא koje čita: ANOHI

tako da Isus je reko ja sam al to zato što se jednostavno tako kaže na grčki, a ne zato kako si naveo da je Isus reko ja sam JAHVEH
Toliko o tvom opširnom tekstu, ako nijesam bio dovoljno jasan( mislim samo na ovaj moj post i text u njemu) objasniću bolje.


srdaćan pozdrav
avatar
haArec
početnik
početnik

Broj postova : 60
Join date : 04.02.2011
Lokacija : germany

Korisnički profil http://biblijaimi.forumactif.org/t1373-nas-forum-biblijaimi

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by haArec on pet vel 04, 2011 12:53 pm

Ime je napisao/la:Kako objasniti ovaj stih:

Postanak 1, 26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku svoju...."

Koliko sam ja upućen riječ "Načinimo" u hebrejskom originalu dolazi kao plural ( s nastavkom za plural ), s tim da hebrejski ima različite nastavke za singular, dual i plural pa prema tome - nije napisano ni u dualu ni u singularu, nego u pluralu tj. više od duala, više od dva, minimalno tri.

Može li tko stručniji za hebrejski ovo rasvijetliti?


bez ozira da se ja neslažem to nije bitno, bitno je Sta kaze Bibija i da mi ostanemo u miru Smile
1.Mojs 1:26
26 ויאמר אלהים נעשה אדם בצלמנו כדמותנו וירדו בדגת הים ובעוף השמים ובבהמה ובכל הארץ ובכל הרמש הרמש על הארץ׃
26 vaiyomer elohim, na'aseh adam betzalmenu kidmutenu, veyirdu vidgat haiyam uve ovf hashamayim uvabehemah uvehol haarec, uvechol haremes haromes al haarec

radi se o hebrjeskoj rjeci: נעשה - na'aseh
Mprjema M.G.P. 4444 (njemački bibličari) kao drugih rečse odnosi na sve al NE na TROJSTVO
za dokaze vidjeti ovdje ima gdje se svje koristi ta rjec: נעשה
http://75.102.32.213/search?site=scr...A2%D7%A9%D7%94

srdacan pozdrav
avatar
haArec
početnik
početnik

Broj postova : 60
Join date : 04.02.2011
Lokacija : germany

Korisnički profil http://biblijaimi.forumactif.org/t1373-nas-forum-biblijaimi

[Vrh] Go down

Re: Trojstvo, Dvojstvo ili Jedinstvo Boga

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 4. 1, 2, 3, 4  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.