Mjesto Marije u kršćanstvu?

Go down

Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by Melito on uto sij 25, 2011 8:35 am

Evo jedne zanimljive teme. Marija u katoličanstvu zauzima visoko mjesto. Njoj su posvećena mnoga svetišta u koje hrle milijuni ljudi. Njoj narod upućuje molitve, ona je zagovornica, posrednica. Njoj u čast su izrađene mnoge statue. S druge strane na spomen "mariologije" protestantima se digne kosa na glavi. Rijetko kada čujete propovijedi o njoj. Postoji li neko balansirano učenje. Opet ne možemo reći da je bila i obična žena. Koje sve karakteristike nalazimo kod Marije, što je sve morala proći da bi rodila Isusa Krista?
Ovo je dobro mjesto za proučavti njenu biografiju.
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

Re: Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by AOF on sri sij 26, 2011 2:56 pm

Mislim da su protestanti u pravu što se tiče ovog pitanja. To se mora priznati. U samoj Bibliji piše da nema drugih posrednika osim Isusa.
Protestantski stav mi se u ovom slučaju čini logičniji.

Ali naravno, ja nisam stručnjak za Bibliju. Čitao sam Bibliju i ovo je samo moje osobno mišljenje. Katolici se vjerojatno ne bi složili.
avatar
AOF
korisnik u napretku
korisnik u napretku

Broj postova : 103
Join date : 14.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by amos on sri sij 26, 2011 4:48 pm

Slagali se ne slagali isto im dođe.Marijino mesto u bibliji je jako posebno i ona je sve samo ne obična žena.Ona je od Boga odabrana da nosi Hrista što govori nešto o njoj samoj, ona Ga je gajila, vaspitavala i brinula se o Njemu.Dakle to je bila osoba koju je Bog predodredio zato što je svakako imala svoje kvalitete.Ali njena misija se završava kada je Isusova počela, i to je to. Uradite sve što vam On kaže ,Marijine su reči. Tu se njena priča završava za nas.

_________________
Neka se ime Isus proslavi kroz Njegovu crkvu, kroz one koji su spremni svega da se odreknu radi Njegovog imena.
avatar
amos
Global Moderator
Global Moderator

Broj postova : 170
Join date : 11.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by student.stalni on uto vel 15, 2011 10:43 am

Ovo je sve u Bibliji o Mariji;

IZAIJA 7:14 Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!
MIHEJ 5:1,2 A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena. Zato će ih Jahve ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi. Tada će se Ostatak njegove braće vratiti djeci Izraelovoj.

NZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZ

MATEJ 1:16,18-25 Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist. A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih." Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel - što znači: S nama Bog! Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. I ne upozna je dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus.
MATEJ 2:1,11,13,14,19-21 Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: "Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi. On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. Nakon Herodova skončanja, gle, anđeo se Gospodnji javi u snu Josipu u Egiptu: "Ustani, reče, uzmi dijete i njegovu majku te pođi u zemlju izraelsku jer su umrli oni koji su djetetu o glavi radili." On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku.
MATEJ 12:46-50 Dok on još govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: "Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore." Tomu koji mu to javi on odgovori: "Tko je majka moja, tko li braća moja?" I pruži ruku prema učenicima: "Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka."
MATEJ 13:55,56 Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? - I sestre mu nisu li sve među nama?
MARKO 3:31-35 I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: "Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!" On im odgovori: "Tko je majka moja i braća moja?" I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: "Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka."
MARKO 6:3 Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?"
LUKA 1:26-38 Navještenje Isusova rođenja U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja." Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" I anđeo otiđe od nje.
LUKA 1:39-45 Marijin pohod Elizabeti Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!"
LUKA 1:46-56 Hvalospjev Marijin Tada Marija reče: "Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka." Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući.
LUKA 2:4-7 Rođenje Isusovo Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju - u grad Davidov, koji se zove Betlehem - da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. I dok se bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.
LUKA 2:16,19 I pohite te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.
LUKA 2:21-22,24,27,33-35,39,41,48,50-51 Obrezanje i prikazanje u Hramu Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća. Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: "Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!" Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: "Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili." Oni ne razumješe riječi koju im reče. I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu.
LUKA 8:19-21 A majka i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: "Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti."
- A on im odgovori: "Majka moja, braća moja - ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše."
LUKA 11:27-28 Dok je on to govorio, povika neka žena iz mnoštva: "Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!" On odgovori: "Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!"
IVAN 2:1,3-5,12 Trećeg dana bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: "Vina nemaju." Kaže joj Isus: "Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!" Nato će njegova mati poslužiteljima: "Što god vam rekne, učinite!" Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.
IVAN 6:42 Govorahu: "Nije li to Isus, sin Josipov? Ne poznajemo li mu oca i majku? Kako sada govori: 'Sišao sam s neba?'"
IVAN 19:25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!"
- I od toga časa uze je učenik k sebi.
DJELA APOSTOLSKA 1:14 svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.
GALAĆANI 4:4 A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan
OTKRIVENJE 12:1-2,4-6,13-17 I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja. a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih - i obori ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete. I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište da se ondje hrani tisuću dvjesta i šezdeset dana. Kad Zmaj vidje da je zbačen na zemlju, stade progoniti Ženu koja rodi muškića. No Ženi bijahu dana dva velika krila orlujska da odleti u pustinju, u svoje sklonište gdje se, sklonjena od Zmije, hrani jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena. I Zmija iz usta pusti za Ženom vodu poput rijeke da je rijeka odnese. Ali zemlja priteče u pomoć Ženi: otvori usta i popi rijeku što je Zmaj pusti iz usta. I razgnjevi se Zmaj na Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva, s onima što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo.

Marija je bezgrešno, djevičanski začela od Boga po Svetom Duhu.
Rodila je Isusa Krista kao i svaka druga žena.
Poslije rođenja Isusa Krista, Marijim muž Josip, „upoznao“ je Mariju i s njom imao još 4 sina i 3 kćeri.

Ne znamo kakve će časti imati Marija na Nebu, ali za nas nema nikakve obaveze prema njoj. Tako kaže Biblija.student.stalni

Broj postova : 32
Join date : 15.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by Davor on sri vel 16, 2011 4:08 am

Stih kojim se katolici brane da Mariju treba postovati i vise nego sto treba nalazimo u Bibliji,neznam koje tacno Evanđelje,ali je Isus rekao apostolu Ivanu:"Sine evo ti majke" i Mariji: "Majko evo ti sina".I po tom katolici misle da je Marija majka crkve.Sta mislite o tome?
avatar
Davor
početnik
početnik

Broj postova : 72
Join date : 14.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by student.stalni on sri vel 16, 2011 4:24 am

IVAN 19:25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!"
- I od toga časa uze je učenik k sebi.

Neznam kako se to može zaključiti iz gornjeg?
Ali donja rečenica, ne bi htio izreči da stavlja na periferiju važnost Marije, ali je odmiće od neke važnosti za vjeru.

LUKA 8:19-21 A majka i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: "Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti."
- A on im odgovori: "Majka moja, braća moja - ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše."

Jedna nedoumica mi je na pameti.
Kaže Biblija da treba prihvatiti istinu ako je od 2 ili 3 svjedoka jednaka.

Da li ste primijetili:
U 3 Evanđelja - Mat, Mar, Luk - ne spominje se Marija pred križem na Golgoti!
Samo u Ivanu!?

Što bi na to rekli? Tko je u pravu?

Na 3 mjesta se kaže da Isus nije nosio križ, a u Ivanu da je?

student.stalni

Broj postova : 32
Join date : 15.02.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by Davor on sri vel 16, 2011 8:41 am

student.stalni je napisao/la:
Da li ste primijetili:
U 3 Evanđelja - Mat, Mar, Luk - ne spominje se Marija pred križem na Golgoti!
Samo u Ivanu!?

Što bi na to rekli? Tko je u pravu?

Na 3 mjesta se kaže da Isus nije nosio križ, a u Ivanu da je?
Tu onda dolazi do kontradiktornosti...!?
avatar
Davor
početnik
početnik

Broj postova : 72
Join date : 14.01.2011

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Mjesto Marije u kršćanstvu?

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.