Mesijanski Židovi

Go down

Mesijanski Židovi

Postaj by Melito on sri vel 09, 2011 1:25 pm

1. ŠTO JE MESIJANSKI JUDAIZAM?
Mesijanski judaizam je pokret židovskog naroda neovisno o mjestu prebivanja i načinu života, koji vjeruje da je Ješua (Isus) obećani židovski Mesija i spasitelj Izraela, te cijelog svijeta. Mesijanski Židovi time nisu prestali biti Židovi. Naprotiv, ostali su čvrsti u svom židovskom identitetu, načinu života i vjeri da je Ješua židovski Mesija i ispunjenje istinskog biblijskog judaizma.


2. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU MESIJANSKOG I RABINSKOG JUDAIZMA?
Rabinski judaizam je judaizam usmjeren na naučavanje i spise rabija. Počeo se oblikovati prije više od 1900 godina kad je bio srušen drugi hram u Jeruzalemu (70 A.D.). Prije toga "JUDAIZAM" tj.vjera židovskog naroda, bijaše usredotočena oko hrama i žrtvenog sustava "TORA" (Zakon, tj.5 Mojsijevih knjiga). Nakon rušenja hrama rabini su reorganizirali judaizam, dodavajući mnogo novih propisa, odredbi i običaja. Danas njihovi zapisi i komentari (Talmu itd.) tvore temelj rabinskog judaizma. Rabinski judaizam se sastoji od nekoliko pravaca: ortodoksni (strogo tradicionalistički), hasidski (ultra ortodoksni), reformirani (liberalni), konzervativni i rekonstrukcionistički pravac.

Neko unutar ovih pokreta traže i iščekuju Mesiju, ali su to samo iznimke. Mesijanski judaizam se razlikuje po tome što se on oslanja isključivo na Sveto Pismo (Bibliju). Mesijansko vjerovanje je judaizam koji je usmjeren na Mesiju i opće svjetsko spasenje koje On donosi. Unutar mesijanskog judaizma se vjeruje da je Ješua obečani Mesija, te da se vjernici ne moraju utjecati mudracima i rabijima da bi upoznali Boga. Zbog divnog pomirbenog djela Mesije Ješue, svi imamo pristup Bogu, te mogućnost ispunjenog života kroz Mesiju Ješuu, koji je ispunjenje biblijskog judaizma (MT.5:17).

3. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU MESIJANSKOG JUDAIZMA I NEŽIDOVSKOG KRŠĆANSTVA?
Nežidovsko kršćanstvo je vjera u Ješuu kako je doživljavaju nežidovski sljedbenici Ješue(Isusa). Nežidovsko kršćanstvo broji danas preko milijardu ljudi unutar mnogih denominacija i različitih doktrina, ali svi su okupljeni oko Ješue kao spasitelja. Za većinu sljedbenika Ješue prvih stolječa, vjera je imala pretežno židovska obilježja. Međutim kako je sve više vjernika iz nežidovskih naroda prilazilo mesijanskoj vjeri, mnogi nisu razumjeli svoje židovske korjene vjere, kao ni Božiji vječni savez s Izraelom. Počeo se odvijati proces "dejudaizacije" tj.odjeljivanje od židovskih korjena vjere, kao i od židovskog naroda.

Ovo odvajanje je na kraju dovelo do nastanka drugog krila vjere u Ješuu, sastavljenog od nežidovskih vjernika, pod nazivom "kršćanstvo". Dok osjećamo jedinstvo u duhu Božijem sa istinskim nežidovskim vjernicima, mi kao mesijanski židovi imamo naše vlastito izražavanje vjere u Mesiju Ješuu. Mesijansko židovstvo drži da je posve židovski vjerovati u Ješuu, te da je to povratak židovskom korjenu vjere. Mi obdržavamo biblijske blagdane i svetkovine, dok istodobno vjerujemo da je jedini način da se bude spašen i istinski nanovo rođen Božijim duhom kroz vjeru u veliko pomirbeno djelo Mesije Ješue (Rimljanima 11:24,25).

http://messianic.blog.hr/


Zadnja promjena: Melito; sri vel 09, 2011 1:33 pm; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
Ef 6,17: Prihvatite...i mač Duha, to jest riječ Božju
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

Re: Mesijanski Židovi

Postaj by Melito on sri vel 09, 2011 1:29 pm

Moje pitanje je - jesu li pripadnici Jeruzalemske crkve bili Mesijanski Židovi ili kako ih se naziva judeo - kršćani. Neki će reći da čitajući Djela apostolska možemo videjti kako je apostol Pavao obdržavao neke od starozavjetnih praznika. Uđimo u Djela apostolska i upoznajmo "Jeruzalemsku Crkvu" pobliže. Što vi mislite dragi forumaši o tome. Ispod je jedan sajt Mesijanskih Židova...

http://verasvetih.org/

_________________
Ef 6,17: Prihvatite...i mač Duha, to jest riječ Božju
avatar
Melito
Admin
Admin

Broj postova : 293
Join date : 11.01.2011
Age : 44
Lokacija : Sard

Korisnički profil http://krscanski.motionsforum.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.